In mijn vorige blog behandelde ik een aantal veel gestelde vragen. In deze blog ga ik wederom een aantal vragen beantwoorden. Te beginnen met de vraag die ons het vaakst is gesteld.

 

Waar komt de naam Qviv vandaan?

Ok, daar gaan we. Zo’n 10 jaar geleden, jawel het is ons jubileumjaar(!), is het bedrijf en de naam Qviv geboren. Er waren al vele namen de revue gepasseerd maar bij de vrijdagmiddagborrel, tijdens de minor ‘Ondernemen’ op de NHL, kwam opeens het woord ‘qui-vive’ naar voren. Dit betekent alert zijn, op je hoede zijn. Iets wat wij goed vonden passen bij ons vak maar ook bij de uitstraling van ons bedrijf. Van qui-vive werd de verbastering Qviv gemaakt, wat we eerst als afkorting zagen van Quality VIdeo Vormgeving. Maar dat kwam misschien ook door dat biertje bij de vrijdagmiddagborrel.

Ondertussen hebben we al vele uitspraken voorbij horen komen, wat we overigens helemaal niet erg vinden, maar wij spreken het uit als ‘kjoe-vif’. De naam Qviv Video Vormgeving is in de loop van de jaren gewijzigd naar Qviv Video Producties en nu Qviv Video & Animatie.

 

Video én animatie?

Je hoort soms de uitspraak ‘Niet te filmen’ voorbij komen. Ik zeg dan altijd; ‘Hé, alles is te filmen!’. Maar soms is een boodschap met behulp van een animatie krachtiger over te brengen. Bijvoorbeeld bij iets technisch, waar je met een camera lastig kan komen. Of bij het uitleggen van een visie. Daarom, en omdat we het tof vinden om te doen, maken we sinds zo’n 3 jaar ook animaties. Matthias gaat in zijn volgende blog dieper in op de kracht van animaties.

In animaties kun je bijvoorbeeld toveren met het weer. Je kan het laten regenen, onweren en stormen. Maar je kan de zon ook zo laten schijnen. Dit is mij helaas bij opnames voor een videoproductie nog nooit gelukt. Maar ook dat heeft natuurlijk z’n charmes!

 

Hoe gaan we om met het weer tijdens opnamedagen?

De winter lijkt weer bijna op z’n einde en we gaan weer langzaam richting het voorjaar. Dat betekent dat we ons weer op kunnen maken voor buitenopnames. Maar hoe plannen we die opnamedagen? Want niets is zo veranderlijk als het weer. Voorafgaande aan de opnames bekijken we hoe belangrijk de weersomstandigheden zijn voor het doel van de video. Vervolgens plannen we de opnamedagen in en daarnaast ook reservedagen, zodat we zo flexibel mogelijk kunnen zijn. De reservedagen worden gebruikt als het weer bij de eerste geplande opnamedagen niet naar wens was. Ook een belangrijke factor is een eventuele deadline. Als er een strakke deadline is, kunnen we simpelweg minder kieskeurig zijn. Ik adviseer daarom ook om ons vroegtijdig te benaderen, als het weer een belangrijke rol speelt.

Qviv TerschellingHet betekent overigens niet dat het altijd mooi zonnig weer hoeft te zijn. Een aantal weken geleden hebben we bijvoorbeeld nog gefilmd op Terschelling. Hierbij was de boodschap juist om het ruige en schrale Terschelling te laten zien. Het grauwe weer was daarom ideaal!

Dat was het weer!

Heb jij een vraag die ik nog niet heb behandeld? Neem dan gerust contact op.